2018 JEG TAR SJANSEN!

2018 JEG TAR SJANSEN!

Riktig godt nyttår! Tusen takk til alle dere som har fulgt meg i 2017. Dere har vært med på å gjøre året både spennende, lærerikt og fylt med kjærlighet. Jeg håper dere ønsker å følge meg og bloggen videre i 2018.

Den frivillige bloggpausen ble dessverre lenger enn planlagt, da influensaen kom på besøk i romjula, helt uten å være invitert. Vaksinen virket ikke optimalt, men den sparte meg antakelig for den aller verste toppen. Både jeg og ungdommen i huset er omsider på bedringens vei. Ellers ble juledagene feiret sammen med familien. Både store og små hygget seg i hverandres selskap.

Den 18. desember 2017 fikk jeg fjernet veneporten (VAP) som jeg lenge var avhengig av. Det betyr at jeg ikke lenger trenger å være tilkoblet en pumpe flere timer i døgnet (spesielt natt), for å tilføre kroppen min livsnødvendige næringsstoffer rett i blodbanen - Total Parenteral Ernæring (TPN).

Nå når betennelsen i tarmen holdes i sjakk klarer tynntarmen å suge opp næringen selv. TPN er en krevende behandling som tar mye tid, men jeg er utrolig glad for at det faktisk er mulig å få tilført nødvendig næring på denne måten når situasjonen krever det.

Jeg har innsett at jeg neppe vil bli noen «tungvekter» på grunn av mine utfordringer knyttet til kort tarm, matintoleranse og malabsorpsjoner, men nå er jeg stabil i klassen «lett fluevekt», og jeg fungerer greit i hverdagen. Jeg sier meg fornøyd – det er godt nok!

I 2018 har jeg bestemt meg for å trå ut av komfortsonen og gå for drømmen om å skrive min memoar. Det er noe jeg har hatt et ønske om å gjøre svært lenge, men på grunn av helsemessige årsaker, sensitivitet og en dominerende selvkritisk stemme så har drømmen virket ganske uoppnåelig.

Jeg vet jeg har en sterk historie – en historie som jeg tror og mener kan være både til hjelp, støtte, inspirasjon, fremme styrke og håp, samt gi gjenkjennelse, rom for refleksjon og ettertanke, berøre og underholde.

Deler av den er flere ganger blitt fortalt av journalister og magasinjournalister i avis og ukeblader, men de har som kjent begrenset med spalteplass og historien blir i tillegg vinklet for å passe konseptet.

Flere har oppmuntret meg til å skrive min egen bok, fortelle historien med min stemme. Jeg har brukt mye tid på å samle mot og styrke, og nå som sykdommen har gitt meg en velfortjent og helt nødvendig pause – er det på tide å ta springfart og hoppe!

Tusen takk til alle dere som har tro på meg og historien min, og som stadig kommer med oppmuntrende og styrkende ord og heiarop. Dere har en helt spesiell plass i mitt hjerte. Dere vet selv hvem dere er.

Det kommer snart et blogginnlegg om mestringsteknikker jeg selv har hatt god nytte av i forbindelse med ulike utfordringer livet har gitt meg, men først skal jeg til Oslo sammen med min datter Caroline (26 år) for å holde foredraget «Vår historie» for Hjemmesonen, et sted for og av pårørende til veteraner i Forsvaret. Se mer her: http://www.hjemmesonen.no/#omoss

Her vil vi fortelle om det å være pårørende til en soldat. Jeg som ektefelle og mor, og Caroline som barn av både en forsvarsmann og en alvorlig kronisk syk mor.

Det er en ære å bli spurt, og vi gleder oss veldig!

Da Caroline vokste opp var det svært lite fokus på barn som pårørende – både av helsevesenet og Forsvaret. Etter at hun ble voksen har vi mange ganger snakket om dette og undret oss over hvorfor det var slik. For meg som mor har det vært helt uforståelig.

I dag er det heldigvis annerledes og barn som pårørende skal ivaretas. I forbindelse med en langvarig innleggelse i sykehus for om lag halvt annet år siden fikk jeg stadig spørsmål fra helsepersonell om hvordan det stod til med min sønn. Han ble godt tatt vare på og hadde det etter forholdene bra, men det gledet meg at spørsmålene kom – at han ikke ble glemt!

I forbindelse med foredraget har jeg skrevet et blogginnlegg om det å være pårørende og samtidig må håndtere utfordrende situasjoner på hjemmebane. Innlegget kan du lese ved å trykke på linken her: http://www.hjemmesonen.no/hurtig-omstilling/

Du er selvsagt hjertelig velkommen til foredraget «Vår historie». Det er gratis og passer for alle. Du finner mer informasjon på Hjemmesonens Facebookside.

Riktig god helg til dere fra meg.

MÅ MAN, SÅ MÅ MAN

MÅ MAN, SÅ MÅ MAN

		FORANDRING FRYDER

FORANDRING FRYDER