Morbus Crohn


Hva er Morbus Crohn?

Landsforeningen mot fordøyelsessykdommer (LMF) sier det slik:

Morbus Crohn eller Crohns sykdom er en kronisk betennelsessykdom i mage-tarmkanalen grunnet forstyrrelser i immunforsvaret.

Betennelsen kan gå gjennom hele tarmveggen, fra slimhinnen og til utsiden av tarmen. Det betente området blir rødt, hovent, smertefullt og kan blø.

Betennelsen kan oppstå flekkvis i hele fordøyelseskanalen,  fra munnhule til endetarmsåpning. Overgangen mellom tynn- og tykktarm er hyppigst angrepet.

Vanligste symptomer er magesmerter, diare, dårlig matlyst og vekttap. Andre komplikasjoner som kan oppstå er hudutslett, leddsmerter, øyebetennelse, samt utmattelse (fatigue)

Årsaken til at sykdommen oppstår er ukjent, men man tror at en kombinasjon av ytre faktorer og en genetisk disposisjon fører til at kroppens immunsystem reagerer unormalt og forårsaker betennelsen.

Sykdommen debuterer oftest i alderen 15-25 år og har et meget individuelt varierende forløp. Sykdommen er kronisk og varer livet ut. Ved hjelp av behandling kan de fleste oppnå kontroll med symptomene, og få lange perioder hvor betennelsen holdes i sjakk. (www.lmfnorge.no)